Meni

Даница Поповић

Ко то беше Оља Бећковић

Да су сада деведесете, Оља би постала хероина напаћене Србије. Да Оља није - Оља, постала би вођа опозиције. И нечија марионета? Небитно. Само једно је овде битно - цензура "Утиска недеље" не би тек тако пала у заборав. Овакав повод за рушење режима, а опозиција - ћути.

Шта се то сада дешава? Нема више опозиције? Тја ... има је, али - нема пара.

Деведесетих је oпозиционе медије плаћао Запад. И постигао данас незамисливу слободу медија. Сиротињски рај за новинаре: једна новина те неће - одеш у другу. Једна телевизија те неће - пређеш на другу. Понекад за мање паре, али сачуваш душу. Има ли другог лека за аутоцензуру, а на планети Земљи?

Био је то чаробни спој: новинари су имали чврста уверења (да треба срушити Милошевића), а Запад је имао - паре. И иста уверења. Опозиција је то називала "снажном међународном подршком", а режим је говорио - о страним плаћеницима. Са ове дистанце кад гледам, видим да су и једни и други били у праву, барем што се тих етикета тиче.

А сада се све променило. Жеље Запада сада испуњава - влада. Косово? Изволите. Унитарна Босна? Радимо на томе... Па зашто би Запад онда финасирао било какве опозиционе медије?

Не би то данас ни било потребно, да институције нису остале исте као у Милошевићево доба. Овде и дан данас челници добијају упутства од Газде и беспоговорно их спроводе. Газда је, додуше, у међувремену неколико пута променио име - али ћуд није. Демократија? Хахаххааха. Добацили су до поштеног пребројавања гласова. Приватна својина? Може и то, али само за одабране и послушне...

И онда стварно никога и не чуди то што приватни власник ТВ Б92 укида своју најгледанију емисију. Цензура? Наравно. Не уједа се рука која ти уступа фреквенцију (то јест, две фреквенције) - ваљда је то сваком у Србији јасно.

И тако нестаде Оља из медија. За разлику од деведесетих, нема више озбиљног медија који би њу запослио. Можеш, Оља, да одеш у часопис "Купусни лист", поручује власт - и не само власт, на жалост. Исто поручује и Горан Милић из Ал Џазире, каже - само ти, Оља, снимај, све ће то Интернет пренети ... и позлатити.

Да не буде забуне - није овде ствар у Ољи. Ствар је у томе да Србија данас нигде не може да сазна колике је незналице воде. Рецимо да, као некад, чује како Томислав Николић не зна како му се зове смер на коме је магистрирао. Да сада, рецимо, од ученог света чује причу о томе како је немачка издавачка кућа De Gruyter у септембру ове године потврдила да је чланак градоначелника Синише Малог платијат и повукла га из свог часописа - док у Србији нико нема петљу да то исто уради са његовим докторатом. Нити са плагираним докторатом Александра "Намбије" Шапића. Нити са плагијатом министра полиције. Незгодно је то - подсећати јавност да полицију води лице коме је доказана интелектуална крађа. Након што је два пута одбио отворени позив да пред камерама демантује плагијат- они угасише камере. Паметно, признајем.

У том мраку, сви ће заборавити тренутак када је Јоргованка Табаковић на РТС-у похвалила "једног нашег врлог економског новинара" који је, како је сетно нагласила, рекао: "Стабилност није све, али без стабилности, све је - ништа". O, tempora, o mores, што би рекао Жика Обретковић! Свако ко је макар прелистао било коју озбиљну књигу о економској политици зна за Карла Шилера, западнонемачког министра привреде (1966 - 1972), који је овим речима објавио да Немачка никада више неће водити инфлаторну економску политику. Сме ли гувернерка то да не зна? Сме, наравно. Уз два мала услова: да сама ту тему не отвара, и друго, ако јој већ излети и брука се открије - да ту брљотину ниједан новинар више не сме да објави у ударном термину.

Не знам како ми сад баш паде на памет филм "W", који сигурно није најбољи филм на свету, али јесте битан за оне који размишљају о демократији, слободи, или - о Максу Веберу, идејном узору нашег премијера. Овде је битно то да филм говори све најгоре о Џорџу (W) Бушу - а приказан је у време док је овај био председник Америке! И нису филм емитовали у Купусном листу, нити на Јутјубу, него лепо, како бог заповеда - широм Америке и широм света. И није га режирао било ко, него Оливер Стоун, левичар и љути Бушов политички противник. Сам Буш о филму никада ни речи није рекао, никоме отказ није дао, нити је коме због тог филма длака с главе фалила.

Веберовски потез леченог алкохоличара Буша млађег, који није имао потребу да зове телефоном оне с којима се не слаже, нити да укида филмове и емисије које му нису по вољи. Да ли се Буш уздржао зато што је боље од Вучића разумео Вебера, или му институције нису дозволиле да реагује - свеједно. Гласам за институције.

Професорка Економског факултета Универзитета у Београду

Даница Поповић
објављено: 20.11.2014.

Последњи коментари

Marina Popović | 21/11/2014 13:43

Savršeno profesorka, tako razumljivo, pronicljivo, istinito. Moje pitanje je gde su vaše uvažene kolege? Ne čujem ih, ne vidim, verovatno su veoma zauzeti radom u gomili upravnih odbora? Toliko smo zanemareni od strane naše nazovi intelektualne elite. Ne držim više do njih ni pet para, mnogo manje je potkupljiv običan srpski seljak, uz to i mnogo mudriji. U svakom slučaju žao mi je svih nas. Za Vas srdačan pozdrav

Душан грешник | 21/11/2014 14:05

Право у центар!
Брабо Данице.

Boško Radić | 21/11/2014 15:00

Onaj, koji je, onomad, branio Matiji da radi,danas to brani i Olji.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније