Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   03.12.2017. 01:11
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Без морала у срећну нову

Док говори о реформама, Вучић нас уверава да Вулин није ништа украо док је на власти. И док су те ствари помешане - реформе и Вулинова тетка, реформе и јелка за коју нико не одговара - ништа од реформи

Кад имате градоначелника који је покрао трећину свог доктората, како говорити о моралу? Плагирала је докторат и гувернерка, а богами и министар полиције, иначе „главни фантом Савамале“. Закључујем, сви су они за нас – доктори, а ми – њихови пацијенти.

Не знам коме у глави не одзвања реченица „Вулин није ништа украо од кад је на власти“, којом је председник Србије потврдио поверење у нашег министра одбране. Или, када премијерка на то каже: „Све ми је једно, најискреније, све ми је једно. Нека (Вулин) наноси штету Влади, на крају крајева, грађани Србије ће одлучити“. А док грађани одлуче, као што су слободно одлучивали на изборима у Пећинцима, шта нам је чинити?

Нико у граду није смењен због новогодишње јелке од 83.000 евра, три пута скупље од Рокфелерове јелке у Њујорку! Сећа ли се неко појма командне одговорности, који каже да су надређени одговорни за (не)дела својих подређених? И, шта сад, је ли одговоран градоначелник? Председник Србије каже да је мислио да јесте, па се на њега извикао, али после је видео да није крив, и јавно му обећао нови мандат на месту градоначелника.

Није крива ни компанија Keep light, која нам је продала ту јелку. Јавности су поручили, пазите ово: „Уговор који је потписан, још једном напомињемо, склопљен је након јавне и транспарентне јавне набавке“. Па пошто је све било тако чисто, поклонише јелку Београду, а све то, кажу, „у намери да дамо свој допринос у улепшавању нашег главног града“. Ко би, за своје паре, сутра пословао са овом фирмом?

Јелка ће, наравно, остати, јер неморал треба да сија дуже и јаче од скандала који је покренула Пиштаљка. Читав свет нам се смејао један дан, а ми ћемо њима да узвратимо - лепшим Београдом. Скоро хришћанска порука, размишљам, колико је лепше да јелка сија - него да не сија!

Још је лепше то што ће бити – још горе. Министарка правде каже „верујем да је ово до сада најобјективније спроведен јавни конкурс“ за заменике јавних тужилаца, па ви сад видите – како ће тек бити? Хоће ли судије и тужиоци још више да погну седе и мудре главе, не би ли уз ову министарку зарадили још кору хлеба, или две?

Ту смо, дакле: цена морала је – две коре хлеба! Што је дупло више од једне коре, ако ћемо право. Уз то, ако је за утеху, неће ни ови довека да владају...

Неће нико довека да влада, и увек ће у власти бити лопова, сецикеса, полусвета и моралних
наказа. Да се данас сви дезинтегришу – сутра би се појавили нови. Можда писменији, можда за трунку способнији, и – шта? Шта нам гарантује да нас и они неће за благдане частити јелком од милион долара, купљеној у транспарентној процедури?

То нам једино институције гарантују. То су те реформе о којима Вучић говори - док нас уверава да Вулин није ништа украо док је на власти. И док су те ствари помешане – реформе и Вулинова тетка, или - реформе и јелка за коју нико не одговара - ништа од реформи.

Све обећава да ће тако заувек да остане. Нико од опозиције не изговара – потписујем оставку ако не реформишем правосуђе и одвојим партију од државе! Не – ако започнем, него ако то не урадим. И слободно ми то покажите кад седнем у фотељу. Потписаћу, отићи ћу, никад се више нећу вратити.
Оно што нам опозиција нуди – а то није ситница – јесте извесност да са њиховом победом садашњи СНС-ов полусвет оде са власти. Само, већ смо се опекли, нисмо више наивни. Све смо их видели како тргују са ђаволом и како нико ни оком није трепнуо.

Признајем, велика је ствар, и вреди размислити о томе да гласамо за странку која загарантује да се ниједан њихов премијер неће усудити да каже „свеједно ми је“ за било који доказани лоповлук или неморал. Само да уз то додају и оно – „ако не укинем буразерски систем, отићи ћу са власти“, и још важније, оно на крају: „и никад се нећу вратити“.

Хајде, опозицијо, усуди се. Мало нудите, у овој беди. Нама сте сви исти – ваши или њихови буразери, ко вас може разликовати? Рачунајте на тиху већину. Њима је тешко без морала.Даница Поповић
Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Untitled Document
Подаци о члану
  Корисник:
Boris Begovic

  Чланство валидно до:
16.11.2018.

 
  Промени детаље
Одјава
Мисли
bg

Ана Брнабић, премијерка

Звала сам јутрос Вучевића телефоном, потпуно могу да разумем његову фрустрираност.

Прочитајте све мисли
bg