Autor: kopiR
Sastojci 200 g putera (margarina)
200 g brašna
200 g šećera
1 kes. vanil šećera
5 žumanca
5 belanca
1/2 kes. praška za pecivo
1-1,5 kg višanja
malo šećera u prahuPriprema Dobro
umutiti puter, dodati mu šećer (kristal) još malo mutiti. Masi putera i
šećera, dodati vanil šećer i žumanca. još malo, (par sekundi) mutiti. Čvrsto umutiti belanca i dodati prethodnoj masi. Blago promešati
(ne mikserom) i izručiti u četvrtasti pleh (dobro podmazan ili
postavljen papir) Višnje oprati, krpom prosušiti, izvaditi koščice i poređati po testu.
Višnje ređati, od prilike po 2 santimetra udaljenosti, jedna od druge, sve dok se ne pokrije površina testa.
Peći na 180°C 25-30 min. (u zavisnosti od šporeta)
Kada je kolač gotov (slobodno - bez straha) prevrnuti ga na papir
posut šećerom i ostaviti 10 min. da se prohladi. Potom preko kolača
postaviti tacnu, na kome će da bude i okrenuti ga. Posuti ga šećerom u
prahu i seći u kocke. |