članci
rubrike
sport
foto d
čitaoci
interakcija
servisi
e dnevnik
dvp
Anonymous
Januar 21, 2007
reklameOglasi online
KUĆA U SUBOTICI
Oglasio yoki
EUR 36.00
Subotica, deo grada prema Palicu, na Velikom...
Detaljnije
Renault 5-stranac
Oglasio Delete
R-5 Campus, 1.1b,92. god.3 vrata, siva metalik u...
Detaljnije
TRAŽIM GARSONJERU
Oglasio sLEPApUTNICA
Tražim garsonjeru ili jednosoban  namešten...
Detaljnije
REKLAMNE MASKOTE
Oglasio pachully
Izrada reklamnih MASKOTA, kostima, maski,...
Detaljnije
Kupujem PUNKT APARAT
Oglasio bakbak
KUPUJEM MANJI PUNKT APARAT 220V/380v
ponude...
Detaljnije
Još oglasa »»

Vreme/Vodostanje
Trenutni vremenski uslovi
Klikni za opširniju prognozu
Trenutno stanje voda
Dunav: opadanje
Bezdan
70
(-10)
Apatin
129
(-9)
Bogojevo
118
(-5)
B.Palanka
136
(-4)
Novi Sad
167

(-9)

Slankamen
254
(-8)
Zemun
304
(-10)
Pančevo
332
(4)
Smederevo
484
(-6)

Sava:opadanje

S.Mitrovica
164
(-18)
Beograd
252
(-9)
Tisa: opadanje
N. Kneževac
287
(-19)
Senta
316
(-13)
Novi Bečej
303
(0)
Titel
270
(-10)
St. Begej:
Hetin
-24
(0)
Tamiš:stagnacija
Jaša Tomić

94

(-2)
Nera :
Kusić
186
(92)

klikni za opširiniji izveštaj
Besplatne akcije mamac za birače
Ekonomija

Podela besplatnih akcija građanima Srbije postala je omiljena tema gotovo svih političkih partija koje će se pojaviti na predstojećim parlamentarnim izborima, pa čak i onih koje su u čak dva navrata odbile Narodnu inicijativu o podeli besplatnih akcija u Skupštini Srbije. Naime, više od pola miliona građana Srbije potpisima je, u maju prošle godine, podržalo predlog sindikata javnih preduzeća, ali kada se ta narodna inicijativa našla u skupštinskoj proceduri, poslanici vladajuće koalicije, osim socijalista, bili su protiv, dok radikali i demokrate nisu ni učestovali u raspravi.Posle nekoliko dana štrajka sindikata javnih preduzeća i „opomene“ vlasti da se od besplatnih akcija ne odustaje, dogovoreno je da se Narodna inicijativa pretoči u zakonsku formu. To je oktobra prošle godine i urađeno, te se inicijativa u formi predloga zakona o besplatnoj podeli akcija uz nove potpise oko 400 hiljada građana ponovo našla pred poslanicima republičkog parlamenta. Ni tada nije „prošla“.

Sva je prilika da su stranke shvatile da se obećanjima o podeli besplatnih akcija mogu dobiti dodatni glasovi, te su se odlučile da ih kao jedno od važnijih obećanja stave u prvi plan. Neke su u svojim obećanjima široke ruke, te će po njima građani do akcija doći već za nekoliko meseci dok su drugi škrtiji i smatraju da akcije ne treba deliti besplatno, već ih prodavati po povoljnim cenama i na taj način podstaći razvoj hartija od vrednosti.

Tako Demokratska stranka obećava da će svi građani imati mogućnost da dobiju akcije po povoljnoj ceni, dok Demokratska stranka Srbije poručuje da će u toku ove godine doneti zakon po kome bi oko četiri miliona građana dobilo besplatne akcije.

I jedna i druga se slažu u oceni da je podela besplatnih akcija moguća pre privatizacije javnog sektora, ali da je nerealno očekivati da se to dogodi pre roka, koji je sadašnji Zakon o privatizaciji utvrdio, a to je 2009. godina. Međutim, iz Demokratske stranke poručuju da će oni dati sve od sebe da se sa podelom besplatnih akcija počne već 2008. godine. Srpska radikalna stranka bi podelila akcije podjednako svim građanima, bez privilegija onih koji su radili u javnim preduzećima.

Socijalistička partija Srbije smatra da akcije javnih preduzeća moraju biti podeljene svim punoletnim građanima Srbije koji do sada nisu dobili akcije od dosadašnjih privatizaciji, ali od onog dela koji bi išao u privatizaciju, jer država mora ostati većinski vlasnik. Srpskom pokretu obnove je sada, za razliku od prošle godine, najbliži model podele besplatnih akcija koji predlažu sindikati i za to će se i zalagati, odnosno da se donese odmah zakon po kom bi se akcije delile odmah.

Deliti akcije samo onih javnih preduzeća koja će se sigurno privatizovati do kraja mandata novoizabrane vlade stav je G 17 plus. Oni smatraju da bi od prodaje NIS-a 15 odsto akcije besplatno trebalo da dobiju svi punoletni građani koji do sada nisu učestovali u procesu privatizacije.
Koalicija PUPS-SDP smatra da svaki građanin treba da dobije odmah posle privatizacije određen broj akcija od privatizacije javnih preduzeća, ali princip treba da bude takav da oni koji su svojim radom najviše doprineli funkcionisanju tih preduzeća dobiju i najviše akcija.

Tu oni računaju pre svega penzionere, koji su svoj radni vek proveli u tim preduzećima, zatim one koji su trenutno zaposleni i koji imaju duži radni staž u javnim preduzećima, ali i svi drugi punoletni građani u skladu sa svojim radnim stažom. Liberalno demokratska partija ocenjuje da akcije javnih preduzeća ne treba poklanjati, već ograničeni broj prodati po povlašćenoj ceni državljanima Srbije i tako podstaći razvoj tržišta hartija od vrednosti. Lista „Zato što mora bolje“ Branka Pavlovića obećava pravednu privatizaciju javnih preduzeća i podelu besplatnih akcija zaposlenima, na isti način za sve, u roku od 180 dana od usvajanja zakona. Suština se, po njima, svodi na pretvaranje javnih preduzeća u akcionarska društva i na deobu jednog dela akcija zaposlenima u njima, u skladu sa zakonom koji je i do sada važio - 200 evra za godinu staža, a drugi deo akcija bi pripao građanima koji rade u javnom sektoru, odnosno u prosveti, zdravstvu, sudstvu, vojsci, policiji i penzionom fondu.

LJ. Malešević

SINDIKATI O BESPLATNIM AKCIJAMA
Samo dve partije potpisale sporazum

- Svakom građaninu Srbije koji do sada nije ostvario pravo na besplatne akcije bi od prodaje javnih preduzeća moglo da bude isplaćeno od oko 4.000 evra, pa do oko 15.000 evra. U predizbornoj kampanji gotovo sve stranke su u obraćanju biračima ukazivale da će se, ukoliko budu u parlamentu, zalagati za usvajanje zakona koji bi to mogao da omogući .

To je zakon o korporativizaciji javnih preduzeća, privatizaciji javnih preduzeća i privatizacionom registru - rekao je predsednik Jedinstvene sindikalne organiazcije NIS „Naftagas“ Dušan Uzelac. - Na predlog ovog zakona koji je Skupštini Srbije predat u oktobru prošle godine nije bilo ni jedne primedbe, ali je on odbijen, što svedoči da se političari sete građana onda kada im treba njihov glas, a kada se treba zaista založiti za građane podrška izostaje.

Zbog toga su predstavnici 24 sindikata, istakao je Uzelac, uputili poziv svim partijama koje učestvuju na predstojećim izborima da potpišu sporazum kojim se obavezuju da će, u parlamentu, podržati usvajanje ovog zakona.
Međutim, odziv je veoma skroman, jer su sporazum potpisale jedino Partija ujedinjenih penzionera Srbija i Socijaldemoktratska partija, a kako kaže Uzelac, očekuje se da će se za usvajanje ovog zakona zalagati i lista Branka Pavlovića.

Sindikalci su ukazali da se od usvajanja ovog zakona, koji se odnosi na podelu besplatih akcija za 4,5 miliona građana Srbije koji ih do sada nisu dobili (radnici u javnim preduzećima, vojsci, policiji, zdravstvu, školstvu, penzioneri, nezaposlreni), neće odustati. D. Ml.

Poslato 17.01.2007 od dnevnik3
 
Oceni članak
Srednja ocena: 0
Odgovora: 0

Ocenite ovaj članak:

Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Zadovoljava
Loše

Opcije

 Prilagođeno za štampanje Prilagođeno za štampanje

 Pošaljite prijatelju Pošaljite prijatelju

"Besplatne akcije mamac za birače" | Prijava/Registracija | 0 komentara
Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj! Ukoliko izlaze iz okvira bon-tona i manira kulturnog ophodjenja, zadržavamo pravo da ih uklonimo, a nekulturnom autoru blokiramo IP adresu i dalji pristup sajtu i komentarima.Ponašanje na sajtu definisano je Pravilnikom sajta Dnevnik online- OSNOVNA NAČELA i KODEKSOM PONAŠANJA.Odstupanje od ovih standarda biće sankcionisano!

Komentarisanje nije dozvoljeno anonimnim posetiocima, registrujte se.