Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   22.07.2017. 10:03
 НАСЛОВНА    АРХИВА    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА   НИН трибина   КОНКУРС 
 
Фантастичан амбијент премијерке Брнабић

Било је отужно гледати и месецима ишчекивати да бивши премијер одлучи ког ће Перу писара поставити на своје место. Па кад смо сазнали, шта сад да очекујемо? Хоће ли нова премијерка да размонтира буразерску државу? Наравно да неће, таман послаОдавно не гледам експозее нових премијера, одмах ми позли. Ко то може да гледа, и зашто? Ко не уме укратко, из главе, да представи свој рођени програм, тај не треба да буде премијер. Све друго је тиранија и демонстрација силе. Претерујем, кажете? Добро, хајде, реците ми, шта је премијерка причала сат времена? Или, шта је оно Вучић причао шест сати у свом експозеу? Е, то вам говорим.

Још је горе, наравно, кад добијете пола премијерке, која се неће бавити спољном политиком, него ће то да ради Дачић. Чијег се експозеа такође нико не сећа. Зашто би онда експозе премијерке Брнабић био изузетак, кад га тек она није сама писала?

Наравно, пропаст је почела много пре тога, у ствари, почела је одмах после 5. октобра, избором Наташе Мићић на место председнице парламента. Нико у Србији за њу није чуо - ни пре, ни после њеног мандата. Зашто су је уопште постављали? Е па, зато што је баш то био циљ: да се убрзају ствари, да се из политике избаци политика.

Није то ишло баш глатко, многи су се отимали, бранили фотеље… али, узалуд! Вредно се радило – и циљ је постигнут. Данас ниједан министар нема своје мишљење, а што је најлепше, сви то отворено показују. На свако вруће политичко питање одговарају – о томе ће одлучити председник, а кад председник одлучи – први ће вас о томе обавестити, као Нушићев Пера писар из административног одељења. Баш као Пера писар: на услузи, зна где му је место, и пази да нешто не забрља. Само, да се не заборави, у Нушићево време је било и министара, и политике, па тек у епизодама се Пера писар појављивао. А у државном апарату је, изгледа, било још озбиљније: чиновници су од родбине позајмљивали новац, да врате паре у државну касу пре него што дође инспекција… Стварно, који је данас датум?

Било је отужно гледати и месецима ишчекивати да бивши премијер одлучи ког ће Перу писара поставити на своје место. Па кад смо сазнали, шта сад да очекујемо? Хоће ли нова премијерка да размонтира буразерску државу? Хоће ли деполитизовати правосуђе? Или јавна предузећа? Наравно да неће, таман посла. Жеља јој је да све остане исто, каже. Руку на срце, кад су буразери и послушне судије били добри и Вучићу, и жутима – њој ће бити још бољи!

Добро би било када би премијерка макар прескочила да говори о подацима. Рецимо, о томе како нам је незапосленост сада нижа него икада, да је тако ниска била „можда пре двадесет или двадесет пет година“. А незапосленост је у Србији данас иста као за мандата Мирка Цветковића, дакле, 2008. године, пре настанка велике економске кризе! Је ли то стварно било пре двадесет, или двадесет пет година?

Наслушаћемо се, слутим, о томе како нам је пуна државна благајна. А то што је Фискални савет, као у партији јамба, објавио „потоп у најави“ државних финансија, то не треба да нас секира. Кад се она не брине, зашто бисмо ми страховали?

Можда ће нам осмина премијеркиног мандата (колико ће проћи нових до избора), ипак донети нешто ново. Ево, премијерка најављује дигитализацију, каже – у томе је будућност. Наравно, у земљи са скоро педесет одсто функционално неписмених – дигитализација је заиста приоритет! А добра је и за смањење незапослености. Ево, баш премијерка наводи како је у тој области (коју није баш дефинисала, али шта сад) посао нашло десет хиљада младих људи. Одлична идеја! Кад би се ту запослило још толико младих, број незапослених би пао за више од један одсто! Осталих 98 и кусур одсто, нек виде шта ће - нису приоритет. Зашто би били, кад је незапосленост сада мања него икада!

Све ће, дакле, остати исто. Након бесмислених планова, слушаћемо бајке о бољој будућности. „Радујем се да већ негде од почетка 2019. године ми сви кренемо у озбиљну примену тих (дигиталних) технологија.“
И ја се радујем, морам да признам. Дигитализација буразерске Србије, требало се тога сетити!
Даница Поповић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Untitled Document
Подаци о члану
  Корисник:
Boris Begovic

  Чланство валидно до:
04.11.2017.

 
  Промени детаље
Одјава
Мисли
bg

Мухамед Јусуфспахић, нови амбасадор Србије у Саудијској Арабији

Суштински гледано, политичар је свако ко се уљудно понаша, јер је политика од „ту би полајт“.

Прочитајте све мисли
bg