GLAS JAVNOSTI  
Error processing SSI file
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 29. 12. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Stabilan kurs i privredni rast samo uz pregovore sa EU

Inflacija 6,6 odsto

BEOGRAD - Narodna banka Srbije upozorila je da će održavanje niske stope inflacije zavisiti od fiskalne politike i obezbeđivanja stabilnih uslova za poslovanje. "Niska inflacija, stabilan kurs i privredni rast na dugi rok se mogu održati samo ukoliko se otklone političke prepreke za nastavak pregovora sa Evropskom unijom, nastavi restrukturiranje privrede, okonča privatizacija, obezbedi budžetski suficit i stvore uslovi za dalji značajan priliv stranih direktnih investicija", navodi se u saopštenju NBS.

RASLE ZARADE

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović kazao je da je ukupan rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini 5,8 odsto, dok je industrijska proizvodnja povećana za 4,4 odsto. Prema njegovim rečima, rast cena na malo u 2006. godini iznosio je 12,7 odsto, troškovi života povećani su za 11,6 odsto, a zabeležen je i pad zaposlenosti za 1,3 odsto.
Vukmirović je kazao da su zarade bez poreza i doprinosa nastavile da rastu i nominalno su za 24,1, a realno za 11,2 odsto veće nego u prošloj godini.

Prošlogodišnja inflacija bila je 17,7 odsto, a ove godine je 6,6 odsto i niža je, kako ističe centralna banka, od planirane. Bazna inflacija, koja se odnosi na rast cena koje se tržišno formiraju, bila je projektovana u rasponu od sedam do devet odsto, a iznosi 5,9 odsto.

Ti podaci, kako ukazuje NBS, potvrđuje da je novi okvir monetarne politike, koji je centralna banka uvela od septembra ove godine, uspeo da svede, kako inflaciju, tako i inflatorna očekivanja na znatno niži nivo. "Značajno smanjenje inflacije nije ugrozilo ni privredni rast, ni izvoz koji beleže povećane stope rasta. Uz očuvanje stabilnosti kursa, udvostručene su devizne rezerve, koje premašuju 12 milijardi dolara, dok su direktne strane investicije dostigle rekord od oko četiri milijarde dolara", saopštava NBS.

Cilj NBS za narednu godinu je da se nastavi smanjenje inflacije, a planirano je da bazne inflacije iznosi između četiri i osam odsto. To će, kako ističe centralna banka, u najvećoj meri zavisiti od toga da li će i fiskalna politika u sledećoj godini nastaviti sa odgovarajućim stepenom restriktivnosti.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Čestitke povodom Bajrama
Uprava Fonda PIO pred Ustavnim sudom traži svoju imovinu
Vlada Srbije obavestila republički parlament da je usvojila Akcioni plan
Počinje zimski raspust, ponovo u klupe 24. januara
Televizijski dnevnici sve više liče na one iz Miloševićevog vremena
Vlada Srbije odlučila da "Srbijagas" otuđi vrednu imovinu
Sprečena licitacija pokretne imovine firme "Agrar" iz Bošnjaca kod Lebana
Agencija za privatizaciju poništila ugovor o prodaji prehrambenog kombinata iz Topole
Stabilan kurs i privredni rast samo uz pregovore sa EU