Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   09.06.2017. 11:45
 НАСЛОВНА    АРХИВА    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА   НИН трибина   КОНКУРС 
 
Ристичевић ме тужио суду

Откривање идентитета болесног детета ни на сточној пијаци не би прошло некажњено, а пошто је Вучићева странка Ристичевића још и наградила, ево мог закључка: напредњаци, сви сте ви - РистичевићиСама сам призвала отпадне воде у свој сливник, шта да вам кажем... Увређен мојим писањем у НИН-у, Маријан Ристичевић ме тужи суду због наношења душевне боли. А у спорном тексту, прича није ни била о Ристичевићу, него о Александру Вучићу, ако ћемо право. Њему сам предлагала да Ристичевића стави за омбудсмана, да нас лепо дотуче, и готово. Али га нисам предлагала у колумни Коња за премијера, а и како бих: што не иде - не иде.

За шта ме тужи Ристичевић? Па, углавном због овог пасуса: „Није то обичан народни посланик, дресиран да гласа `за` кад председница стисне звонце. Не, Ристичевић је председник Одбора за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Где га је вероватно кандидовала нерешена афера, у новинама позната као `мистерија нестајућег кукуруза`. Кукуруз је био државни, из робних резерви, а фирма у којој је завршио - Ристичевићева. Па кад се кукурузу више није могло ући у траг, држава је изгледа схватила да је време да неко озбиљан у парламенту поведе овај одбор. Кад се још сазнало да Ристичевић има вишемилионске дугове за порез, па још има и две фирме у блокади - бољег кандидата за ово место једноставно није било“. (НИН, 22. децембар 2016)

У тужби Ристичевић тврди да фирма није његова. А јесте његова, иако се води на женино име! Тако му је одговорио и Виши суд када је Ристичевић тужио Б92, ево шта пише у пресуди: „За суд није било спорно да се ради о породичној компанији, јер је иста стечена у браку, па по одредбама Породичног закона представља заједничку имовину супружника Ристичевић“. (Правни мониторинг медијске сцене Србије, АНЕМ, новембар 2015, страна 8)

Искрена да будем, колико год је непријатно када добијеш тужбу, из ње сам добила пуну састисфакцију када сам сазнала колику је смејурију тужилац доживео у парламенту због мог текста. И никако ми не иде у главу зашто сам у овој тужби тек - четвртооптужена. То баш нема смисла: бољи текст о Ристичевићу као идеалном омбудсману не би написао ни главни уредник, ни остало двоје оптужених. Покупила сам и славу у парламенту, а они нису. Тако да ћу да се сматрам првооптуженом, шта год други говорили.

Зато се још једном обраћам председнику - премијеру - шефу свих кућних савета - да размисли о мом предлогу. Који ће омбудсман боље од Ристичевића да заштити Србију од лоповлука, од људи који воде фирме на женино име, па кад направе милионске дугове, лепо их АПР избрише из регистра, и све се то заборави. Јел` постоји фирма? Не постоји. Јел` постоје дугови? Не постоје, затурили се. Само жена постоји, али - муж јој је посланик! Па зар Ристичевић, са таквом биографијом, није идеалан разбијач прљавих послова Синише Малог, или Чеде Јовановића, чије жене воде пропале породичне фирме, баш као што је код њега случај? Овај угледник, иначе шеф посланичке групе за пријатељство са Ватиканом, ваљда може да буде омбудсман, кад је СНС управо њему поверио да води комуникацију са Светом столицом!

Кад мрак падне у некој земљи, треба ли сви да заћуте? Треба ли, као у случају Савамала, да верују бившем премијеру када каже: „Није њима битан ни Синиша Мали ни Савамала - њих само занима глава Александра Вучића“! На шта Мали Синиша додаје: „Преко мене нападају Вучића“! Ко ће након тога у Србији отварати политички дијалог, кад са врха долази речник џелата, скидања глава, када су сви противници лопови, лажови и убице, који, ваљда, са секирама долазе на митинге, по председникову главу? Пристојан свет у томе неће да учествује, а и ја, да сам пристојнија, седела бих с њима и пила кафу, уместо да пишем о Ристичевићу, па доживим да ме несуђени победник Фарме тужи суду.

Сад ми предстоји да се пред лицем правде суочим са ликом који на Твитеру открива идентитет болесног детета, не би ли се светио „Шулету и ДС-у“, у време кад цела Србија шаље новац да би беба отишла на операцију! То ни на сточној пијаци не би прошло некажњено, али Вучићевој странци је то изгледа била референца да му препусте улогу свог најактивнијег посланика у парламенту. Пошто су га још и наградили чланством у управном одбору РФЗО и избором за шефа угледних парламентарних тела, ево мог закључка: напредњаци, сви сте ви - Ристичевићи!

А нама преостаје да заћутимо. Ко неће, нека се припреми: отпадне воде допливаће и у ваш сливник.

Само, добра је ствар што ће све то тамо и остати.

Професорка Економског факултета Универзитета
у Београду
Даница Поповић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Untitled Document
Подаци о члану
  Корисник:
Boris Begovic

  Чланство валидно до:
04.11.2017.

 
  Промени детаље
Одјава
Мисли
bg

Драган Марковић Палма, председник ЈС

Рекао сам Вучићу да кандидат за председника Владе мора да буде домаћин, да зна шта је породица, да има децу.

Прочитајте све мисли
bg