home dobre vesti
Sreda, 18 April 2007.
Blic
Beograd 12°
Niš
Novi Sad
Kursna lista
EUR EUR 81,34 Din.
AUD AUD 50,06 Din.
CAD CAD 53,00 Din.
HRK HRK 10,97 Din.
BAM BAM 41,59 Din.
CHF CHF 49,60 Din.
GBP GBP 120,25 Din.
USD USD 59,86 Din.

Svet

Sudbina šefa Svetske banke u rukama Izvršnog odbora

Volfovic i dalje ne želi da podnese ostavku

Autor: CDC/IB | 17.04.2007 - 10:11


Budućnost šefa Svetske banke Pola Volfovica ostaje neizvesna uprkos njegovoj čvrstoj izjavi da je odlučan da ostane na tom mestu. „Verujem u misiju ove organizacije i verujem da mogu da nastavim da je sprovodim“, rekao je on.
Njegova sudbina leži u rukama izvršnog odbora, koji je pod pritiskom da donese odluku, dok Volfovicu još stižu poruke da podnese ostavku nakon što je priznao da je pomogao svojoj ljubavnici da dobije unapređenje i povećanje plate. Zemlje članice banke smatraju da je ovo vrlo važno pitanje, dok zaposleni u banci još jednom napominju da bi trebalo da ode sa ovog važnog mesta. „Ne vidimo kako bi mogao da povrati kredibilitet koji je izgubljen“, rekla je Alison Kejv, predsednik asocijacije zaposlenih u SB.
Holandski ministar za razvoj priključio se onima koji govore o uticaju Volfovicevih poteza, rekavši da on vidi ovu situaciju kao „suštinsku krizu ove institucije“.
„Institucija kao što je Svetska banka živi od svog moralnog autoriteta i kredibiliteta“, rekla je Hajdemari Viječorek-Cojl.
Zabrinutost je nastala ubrzo pošto je Pol Volfovic zauzeo mesto direktora Svetske banke. Njegova ljubavnica Šaha Riza, rođena u Libiji, premeštena je iz Svetske banke u Stejt department kako ne bi došlo do sukoba interesa. Od tada je nekoliko puta bila unapređena i dobila povećanje plate, što je, po rečima asocijacije zaposlenih u banci, bilo „prilično van pravila“ koja važe u banci. Izvršni odbor banke izjavio je da se ne slaže sa povećanjem plate Šahe Rize.
U četvrtak je Volfovic izdao saopštenje u kome se izvinjava. „Pogrešio sam i žao mi je zbog toga“, rekao je on.
Iako SAD nastavljaju da podržavaju Volfovica, druge zemlje dovele su u pitanje njegovu poziciju. Tako je opet počelo da se govori o njegovoj ulozi u izbijanju rata u Iraku dok se nalazio na mestu zamenika sekretara odbrane.

Zabrinutost u EU
Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog kontroverzi koje se dovode u vezu sa predsednikom Svetske banke Polom Volfovicem. „Zabrinuti smo zbog institucije i iznesenih navoda i sve pomno pratimo. Nadamo se da će cela stvar biti rešena na pravi način i da novonastala situacija neće uticati na sve jaču saradnju Evropske komisije i Svetske banke koja je ključna, posebno za zemlje u razvoju i Afriku“, rekao je portparol evropskog komesara za razvoj i humanitarnu pomoć Luj Mišel. 

23:30 ~
23:00 ~
22:40 ~
22:00 ~
21:21 ~

Rambo Amadeus | 17.04.2007

Gdje god nađeš zgodno mjesto, ti drvo posadi

Rambo Amadeus Naravno, dogodilo se nešto što se od pokvarenog ljudskog roda i moglo očekivati,

Jarac Jarac - Malo ste napeti, a to vam otežava posao i dovodi u neprijatne odnose s kolegama. Ne krivite partnera što vas ne razume, već pokušajte da izrazite veću toplinu prema osobi do koje vam je stalo.