GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 12. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

"Opel" i "Fijat" smanjuju subvencije države kragujevačkoj fabrici automobila

"Zastava" gasi proizvodnju "juga"

Saradnja sa "Dženeral motorsom" podrazumeva da će domaća fabrika sklapati "Opelove" modele, prvo za srpsko, a zatim i inostrano tržište

BEOGRAD - "Zastava" će početi da proizvodi jedan "Opelov" model u junu sledeće godine, a drugi 2009, ako realizacija tog projekta bude tekla po planu - rekao je juče Zoran Radojević, direktor kragujevačke fabrike automobila. Ne želeći da komentariše tekuće pregovore sa "Dženeral motorsom", kompanijom u čijem je vlasništvu nemački proizvođač, pa samim tim ni detalje aranžmana, Radojević je objasnio da će ugovor biti sličan onom koji "Zastava" već ima sa italijanskim "Fijatom", s tim što će "Opelovi" modeli iz Kragujevca izlaziti pod originalnim nemačkim brendom, a ne u lokalizovanoj verziji kakva je "zastava 10", koja predstavlja domaći "fijat punto".

- Strateško partnerstvo nije kada investitor dođe i da nam novac za kupovinu proizvodne linije. Pravo partnerstvo se ostvaruje kada dobijemo pravo da montiramo modele, koji su aktuelni u tom trenutku, odnosno, koji se tada kada ih i mi proizvodimo nalaze u prodaji u svetu. Saradnja sa "Dženeral motorsom" podrazumeva upravo to, da će "Zastava" moći da sklapa aktuelne modele "Opela" - precizirao je Radojević i dodao da će prvi model u početku biti namenjen tržištu Srbije, ali da "kada se 'Zastava' dokaže" može da počne i izvoz, isto kao što se "zastava 10" sada plasira na teritoriji pet država u regionu.

"ZASTAVA" KAO "ŠKODA"

Prema Radojevićevim rečima, "Zastava" može da opstane i postane profitabilna firma uz pomoć strateških partnerstava. - Pogledajte primer rumunske "Dačije", koja je ušla u saradnju sa "Renoom" ili češke "Škode". Niko se više ni ne seća kako je "Škoda" izgledala pre nego što je počela obnova, a gde je danas. Ili pogledajte Slovačku, koja je svoju vojnu industriju transformisala u automobilsku, koja danas zapošljava 100.000 ljudi. Auto-industrija je pokretač privrede. Ako su svi oni mogli da to postignu, zašto na sličan način ne bismo mogli i mi - kaže, bez dvoumljenja, Radojević.

Prema Radojevićevim rečima, jedan od razloga za ulazak u saradnju sa italijanskim i nemačkim proizvođačem je i smanjenje subvencija koje država izdvaja za "Zastavu", pošto je "proizvodnja ovih automobila profitabilna, tako da svaki novi model znači manje potrebe za državnom potporom".

- Za nove modele nikakve subvencije nisu potrebne, ali za naš sopstveni program jesu. Zbog toga imamo nameru da razvojem ovakvih aranžmana postepeno gasimo sopstveni program jer da bismo opstali moramo da proizvodimo konkurentne automobile. Ideja da će se pojaviti neko ko će razviti potpuno novi model "Zastave" predstavlja utopiju - jasan je Radojević, prema kojem bi kragujevačka fabrika mogla da zadrži sopstvene modele samo "kada bi neko hteo da kupi 'jugo' za šest, sedam hiljada evra".

Budući modeli "opela" će, kao i "zastava 10", na domaćem tržištu biti dvadesetak procenata jeftiniji nego kada se uvoze, pošto je jedini srpski proizvođač automobila oslobođen plaćanja carine prilikom uvoza modela strateških partnera, a kada počne da ih sam sklapa u svojim pogonima plaćaće carinu od samo jedan odsto na uvoz delova za proizvodnju. Ako se zna da je redovna carina na uvoz vozila 20 odsto, da postoje i dodatni troškovi i da je domaća radna snaga jeftinija od zapadnoevropske, jasno je da će "kragujevački "opeli" po ceni biti znatno povoljniji od konkurencije.

Prema Radojevićevim rečima, do sada je iz Italije uvezeno i prodato oko 4.550 "zastava 10", što po gruboj računici znači da su kupci ovog modela do sada zajedno uštedeli preko šest miliona evra na carini koju nisu platili, ako se uzme da osnovni model ovog automobila košta 6.949 evra, bez PDV-a.

A. D. Milošević


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Studenti su zdrava populacija, ali ih ne štede ni teške bolesti
Obustavljen prelazak studenata s viših škola na Pravni fakultet u Kragujevcu
NUNS i UNS osmi put, uz vence i sveće, na mestu ubistva novinara Slavka Ćuruvije
Organizacija "Trkulja i prijatelji" pred hrvatskim pravosuđem vodi oko 40 slučajeva
Parivodić: Nema dovoljno para u budžetu
Neuspeo tender za prodaju zrenjaninske šećerane
Moguć raskid ugovora srpske i crnogorske elektroprivrede o Hidroelektrani "Piva"
"Opel" i "Fijat" smanjuju subvencije države kragujevačkoj fabrici automobila
Posle mesec dana radnici "Nemetala" prekinuli štrajk
  

google adsense keywords Experiment kosovo insurance osiguranje home kuca stan car automobil cheap jeftino film kredit credit travel putovanja hotel kupi kupovina buy auto novo new dug debt equity cvet cvece flowers mesothelioma racunar computer odmor letovanje zimovanje vacation stay vlasnik property telefon mobilni vikendica phone accessories estate biznis posao business pozajmica loan skolovanje skola training card karte tickets real summer leto zima web closed