Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   19.09.2018. 11:39
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
економија
Златно доба за плагијаторе

Министар финансија каже да стижемо и престижемо земље у окружењу! Лепо, само, није ми јасно кога ми то „стижемо и престижемо“, кад смо – лидер у региону? Могуће је и то, ако смо први отпозади. А углавном јесмо

За Србију наступа златно доба – рече министар финансија – стижемо и престижемо земље у окружењу! Лепо, само, није ми јасно кога ми то „стижемо и престижемо“, кад смо – лидер у региону? Како то може - да лидер стиже и престиже оне који су иза њега?

Могуће је и то, ако смо први отпозади (а углавном јесмо). Уосталом, шта сад, у земљи где председник државе проглашава истинитим вести са шаљивих портала (оно да у Америци сваких десет секунди гине један перач прозора) – зашто би министар финансија бринуо о тачности, или, далеко било, о упоредивости података? Њему је, ако је паметан, битно да понови оно што је председник Србије већ рекао, а овај је још у мају рекао да ће од 2018. до 2022. бити златно доба Србије. Из чега је јасно да је прва година златног доба већ добро поодмакла и ред је, ваљда, да министар финансија објави да златно доба тек наступа.

Како изгледа то златно доба? Хајдемо редом. Пензионери ће добити „никад веће пензије“. Коликe ће пензије бити и колико ће заиста порасти – не знамо, а како ствари стоје, нећемо никад више ни знати. Раније се знало, постојала је формула, па су пензије расле пропорционално инфлацији и расту БДП-а. А сад, ево, мењају закон, предлажу да пензије расту онолико колико министар напише у буџету. Па ви, пензионери, видите за шта вам служи тај ваш ПУПС – партија часних намера, како самима себи тепају – кад се овим поводом нико од њих није ни огласио. Нити ће се огласити, наравно. Кад ставиш шефа партије за министра у Влади, шта му треба да се качи са Вучићем, па после да живи од неке бедне и неизвесне пензије. Не иде, па да.

Златно доба наступа и за запослене у јавном сектору, не каже министар колико ће им повећати плате, али, без бриге, биће нешто и за њих. Мада, ако ћемо право, тамо је већ наступило златно доба. Плате у државном сектору су за петину веће него у приватном, а ризик губитка посла – не постоји. За посао ти од квалификација треба партијска књижица (исправна) – све друго је чиста формалност. Овде и власник печењаре може да постане директор ЕПС-а. Амерички сан, на српски начин!

Златно доба је изгледа наступило и за незапослене – број им се преполовио! У ствари, није се преполовио, већ је статистика запослене који су доскора радили на црно, као и сезонске раднике, сада преселила у категорију запослених. Па је стопа незапослености драстично пала – мада је ретко ко у ствари добио ново запослење. Али, шта сад. Просечна плата данас је око 50.000 динара, мада половина запослених (медијана) прима мање од 38.000 динара, а најчешћа плата (модус) је тек 26.000 динара! А министар вели: „За Србију наступа златно доба... приближавамо се том неком нивоу од 500 евра просечне плате.“

Ако ћемо право, није све тако црно. Ево, некима је златно доба отпочело још раније, рецимо, баш министру Малом. Нема ни две године откако смо читали наслове попут овог, из доба афере о Савамали: „Синиша Мали више неће бити градоначелник Београда, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.“ Или овог, од пре годину дана: „Бошко Мијатовић о докторату: Синиша Мали нас је дословно преписао.“ Или овог: „Зарадило се: Синиша Мали за школовање деце плаћа 60.000 евра годишње.“ И објашњава: „Моју децу финансирају пријатељи које сам упознао у иностранству и који немају везе са Србијом.“ А својим сународницима који немају такве пријатеље министар најављује златно доба и поручује: „Први пут смо прешли ту психолошку границу од 27.000 динара.“ Аферим, ефендијо!

Ни други плагијатори нису лоше прошли. Откривени плагијат нимало није угрозио ни Јоргованку Табаковић на месту гувернера Народне банке, нити Небојшу Стефановића на месту министра полиције. Напротив, све им боље иде. О њиховим плагијатима више нико не говори, и зашто би, кад настаје златно доба?

Ако не за нас, онда барем – за плагијаторе.Даница Поповић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Untitled Document
Подаци о члану
  Корисник:
Boris Begovic

  Чланство валидно до:
16.11.2018.

 
  Промени детаље
Одјава
Мисли
bg

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања

Нико не може да правда емитовање ријалити програма реченицом да „народ то тражи“ јер то није тачно. Ово није народ лакрдијаша и псовача.

Прочитајте све мисли
bg