Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   03.06.2018. 10:28
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Жути лопов постао министар финансијa

Овде се неморал награђује. Забрљаш као градоначелник – постанеш министар финансија. Ако си неспособан за војску, па ти још тетка из Канаде купи стан - постаћеш министар војске. Плагираш докторат – постанеш министар полиције

Колико је афера кандидовало Синишу Малог за функцију министра финансија? Тешко питање. Ко се потруди, у медијима ће лако набројати петнаестак – од „афере хектари“, „афере Богићевић“, све до Савамале и плагираног доктората... И шта сад? Ко би од таквог министра финансија купио хемијску оловку, или, далеко било - полован ауто?

Мени је, опет, најгоре то што већ седам година слушам о „жутим лоповима“, да би на крају председник и премијерка на место министра финансија сложно поставили – „жутог лопова“! И то не било ког, већ некадашњег Ђинђићевог помоћника министра за приватизацију, а потом и директора Центра за тендерско-аукцијску приватизацију. Може ли председник Србије више себи да скочи у уста?

Све да ниједна афера Синише Малог није истинита, и да је пред нама најпоштенији човек на свету, једно је сигурно: најпоштенији човек би у овој ситуацији одавно сам отишао, да заштити себе од лажи – а земљу да сачува од репутационог ризика. Чим се није сам повукао, ствар постаје сумњива, а све оптужбе добијају на значају.

Да је у Савамали срушен само један легалан објекат, и то ноћу, уз помоћ маскираних људи који су везивали пролазнике и одузимали им мобилне телефоне, нема тог градоначелника који би у пристојној држави остао на власти. Али, овде то не важи. Овде се неморал награђује. Забрљаш као градоначелник – постанеш министар финансија. Ако си неспособан за војску, па ти још тетка из Канаде купи стан - постаћеш министар војске. Плагираш докторат – постанеш министар полиције!

Зато је Србија - заробљена држава, где шака (у нашем случају, један пар шака) на власти одучује о свему. Овде све може да прође и све је могуће, чак и то да „жути лопов“ постане министар финансија! Јер, ако ћемо право, није Синиша Мали први „жути лопов“ у Вучићевој гарнитури. Ту су и Горан Весић, Зорана Михајловић, добро се котира и Јелена Триван... а и Ненаду Чанку се смеши место председника Народне скупштине!

Не бих да заборавимо „аферу докторат“ Синише Малог, где нико (писмен) не сумња да је у питању тежак плагијат, а академска заједница на то већ четврту годину ћути. И хајде, читаоци, љутите се на академску заједницу, и бићете у праву, али стварно мислим да би било боље да се упитате – зашто ћуте? Ако ћуте зато што се боје да ће изгубити сваку шансу да запосле дете, или се боје да им неко близак не изгуби посао – кажите ми, колико таквих људи и сами познајете? Или ја то баш о вама причам?

Не смемо заборавити ни случај немачког министра одбране, Теодора цу Гутенберга, коме је откривено да је плагирао докторат. Најмање би требало заборавити одговор Ангеле Меркел, кад је медијима одбрусила да ће Цу Гутенберг упркос свему остати министар, јер га она није ни доводила да се бави научним радом, већ да руководи министарством одбране. На такав шешељевски и простачки одговор немачка академска заједница није ћутала, и министар је по хитном поступку смењен.

Уместо да буде смењен због силних афера, Синиша Мали постаде министар финансија. Коме год да је требао додатни разлог да тражи земљу где ће се преселити, сад га има. И свакако се неће преселити само због тога што се то десило, него зато што сви о томе ћуте. Али зашто ћуте? Ех, зашто... Сети се, драги читаоче, себе из доба демонстрација против Милошевића (и Шешеља, и Вучића...) и биће ти јасно. Тада ти од њих није баш све зависило, па ти је савест нешто и налагала. А данас?

Данас нам не преостаје ништа друго него да се у тишини упитамо - хоће ли Синиша Мали бити лош министар финансија? Не мора да значи. У ствари, нема смисленог одговора. Пошто сам неће донети ниједну важну одлуку – као што ниједну није донео ни претходни министар – Синиша Мали, у ствари, неће ни бити министар финансија - већ пуки извршилац воље онога ко га је ту поставио. Е сад, каква ће та воља бити, видећемо.Даница Поповић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Untitled Document
Подаци о члану
  Корисник:
Boris Begovic

  Чланство валидно до:
16.11.2018.

 
  Промени детаље
Одјава
Мисли
bg

Драган Марковић Палма, лидер ЈС

Лако је бити министар финансија када имаш Зидана и Роналда у виду Александра Вучића који ствара услове.

Прочитајте све мисли
bg